Jeg har tenkt på å opprette denne bloggen lenge. Tida vil vise om den er av interesse for flere enn meg.
Om meg og bakgrunnen for denne bloggen:
Jeg er født i Lyngdal i Vest-Agder i 1957, og jeg arbeider for tida som kunst og håndverk lærer ved en ungdomsskole i Sandnes i Rogaland. Som ung bodde jeg 10 år i USA, og kom tilbake til Sørlandet som 14-åring i 1971. Jeg var og er preget av USA-oppholdet, og har derfor ofte hatt sansen for amerikanske oppskrifter og tradisjoner.
For noen år siden døde min mor i en alder av 80 år. Hun ble født i 1925 i ei lita bygd på Sørlandet, og hun var yngstemann i en søskenflokk på 9. Hun kunne fortelle mye om sin oppvekst, hadde mange artige og grufulle fortellinger om nød og nøysomhet under andre verdenskrig. Jeg husker henne som en interessant, engasjert og viljesterk person. Hun hadde sterke meninger om mangt, og jeg husker godt de mange diskusjonene vi kunne ha om både det ene og det andre. De endte ikke alltid i enighet. :-)
Vi var ofte på besøk hos mormor og morfar i helgene da sønnene mine var små. Mine to sønner har hatt stor glede av at mormor var flink på kjøkkenet og glad i å lage mat. Jeg har i tillegg arvet den interessen, om enn på en litt annen måte og med andre ingredienser.
Jeg var også så heldig å arve hennes gamle kokebok da hun døde. Å kalle den for "bok", er kanskje litt feil. Den har riktignok en perm i utgangspunktet, men ryggen har falt av, og den må holdes sammen med en stor strikk - en Norgesglasstrikk, må vite. :-)
Å miste henne var vanskelig, og samtidig som jeg satte pris på den gamle oppkriftssamlinga, var jeg usikker på hva jeg skulle gjøre med den. Nå har jeg bestemt meg for å dele den med andre. Kanskje finnes det noen som vil prøve oppkriftene selv, og det er jo hyggelig. Den er datert 1949, så den bør også være av historisk interesse for noen. Hører gjerne fra dere hvis det er noe dere har lyst til å kommentere eller rette på. Der jeg kan dokumentere alder på oppskriften fordi det går fram av teksten, vil jeg gjøre det med bilder. Mange av oppskriftene er nemlig saksa fra blader og tidsskrifter, så det kan være mulig å tidfeste dem. De aller fleste av oppskriftene er likevel håndskrevne (og ikke alltid like lette å tyde). Jeg gjør derfor så godt jeg kan. :-)
Jeg har tatt den fram i dag. Bildet viser hva slags tilstand den er i, så jeg gjør så godt jeg kan for å tyde tekst og bilder. Jeg kan legge til at jeg ikke har testa alle oppkriftene selv, men jeg har sikkert smakt på mange av rettene fra boka. Hun brukte den flittig.
Lykke til og hygg dere med lesing og matlaging!
Rigmor
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar